Když kliknete na "Přijmout všechny cookies", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.
Tato stránka používá tzv. cookies. Některé cookies jsou nezbytné proto, aby stránka mohla správně a bezpečně fungovat. Pro tyto cookies nepotřebujeme Váš souhlas, musíme je používat. U všech dalších cookies záleží jen na Vás, jsou volitelné. Umožňují nám i třetím stranám zjistit, jak používáte stránky. Pomáhá nám to zlepšovat naše služby, přizpůsobit obsah stránky, komunikaci s Vámi a zobrazovanou reklamu tak, aby pro Vás byly nejpřínosnější. Při použití cookies vždy dodržujeme všechna pravidla, abychom chránili Vaše soukromí. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit.
Česnek kuchyňský je cibulovitá vytrvalá rostlina, která může dorůst až 1,5 metrů výšky. Cibule je kulovitá, dělí se na několik dužnatých stroužků, jsou ukryté v obalu bílé až purpurové barvy. Stonek je na průřezu oblý, zakulacený, asi do poloviny výšky je krytý pochvami listů. Listy jsou přisedlé, jednoduché. Čepele listů jsou ploché, široké asi 2,5 cm, celokrajné, se souběžnou žilnatinou. Květy má oboupohlavné, ve vrcholovém květenství, přičemž k opylení probíhá pomocí včel nebo jiného hmyzu. Květenství vypadá jako okolík, nicméně se jedná o vrcholičnaté květenství známé jako šroubel. Květy jsou slabě růžové nebo bílé, někdy hrají barvy nachovými tóny. Plodem je tobolka.
Domovina česneku je zřejmě centrální Asie, dlouhou tradici však má také v oblasti kolem Středozemního moře a s velkou oblibou se využívá v zemích Asie, Afriky a samozřejmě Evropy. Původ česneku je v Mongolsku a Kyrgyzstánu, odkud jej domorodí kočovníci přivezli do Číny a také na západ. Již starověcí Egypťané znali česnek s jeho léčivými účinky a možným využitím v kuchyni. Ve starověkém Řecku i Římu bylo užívání česneku velice běžné, Řekové mu připisovali posilující účinky a zvýšení fyzické síly. Římané česnekem živili své vojáky na frontě k posílené a patriciové jím krmili své otroky.