Používáme soubory cookies

Když kliknete na "Přijmout všechny cookies", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.

Tato stránka používá tzv. cookies. Některé cookies jsou nezbytné proto, aby stránka mohla správně a bezpečně fungovat. Pro tyto cookies nepotřebujeme Váš souhlas, musíme je používat. U všech dalších cookies záleží jen na Vás, jsou volitelné. Umožňují nám i třetím stranám zjistit, jak používáte stránky. Pomáhá nám to zlepšovat naše služby, přizpůsobit obsah stránky, komunikaci s Vámi a zobrazovanou reklamu tak, aby pro Vás byly nejpřínosnější. Při použití cookies vždy dodržujeme všechna pravidla, abychom chránili Vaše soukromí. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit.

Povolit vše Správa cookies
Předvolby ochrany osobních údajů
x
Při návštěvě jakékoli webové stránky je pravděpodobné, že stránka získá nebo uloží informace na vašem prohlížeči, a to většinou ve formě souborů cookie. Můžou to být informace týkající se vás, vašich preferencí a zařízení, které používáte. Většinou to slouží k vylepšování stránky, aby fungovala podle vašich očekávání. Informace vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí vašim potřebám. Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat. Když kliknete na různé tituly, dozvíte se více a budete moci nastavení změnit. Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete ovlivnit, jak stránka funguje a jaké služby jsou vám nabízeny.
Povolit vše

Nastavení předvoleb poskytování souhlasu

Naprosto nezbytné soubory cookies Info... vždy aktivní
Jsou nezbytné k tomu, aby web fungoval, takže není možné je vypnout. Většinou jsou nastavené jako odezva na akce, které jste provedli, jako je požadavek služeb týkajících se bezpečnostních nastavení, vyplňování formulářů atp. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění. Mějte na paměti, že některé stránky bez těchto souborů nemusdí fungovat. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní identifikovatelné informace.
Analytické cookies pro zvýšení výkonu Info...
Pomáhají sledovat počet návštěvníků a také z jakého zdroje provoz pochází, což nám umožňuje zlepšovat výkon stránky. Můžeme s nimi určovat, které stránky jsou nejoblíbenější a které nejsou oblíbené, a také sledovat, jakým způsobem se návštěvníci na webu pohybují. Všechny informace, které soubory cookie shromažďují, jsou souhrnné a anonymní. Pokud soubory cookie nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Reklamní a cílené cookies Info...
Tyto soubory cookie mohou na naší stránce nastavovat partneři z reklamy. Mohou je používat na vytváření profilů o vašich zájmech a podle nich vám zobrazovat reklamy i na jiných stránkách. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená propagace.
Zamítnout všePotvrdit moje volby

Herbář

Cesmína paraguajská

foto není
foto není
foto není
Ilex paraguariensis
Další názvy: Yerba maté, mate, maté, chimarrao, cimarrón
Systémové zařazení:
krytosemenné
   vyšší dvouděložné
      cesmínotvaré
         cesmínovité

Popis

Cesmína paraguayská je stálezelený strom přirozeně dosahující výšky až 20 m (člověkem pěstovaný strom je daleko menší). Jako mladá rostlinka připomíná spíše keřík, který se postupně stává stromem. Oblíbené prostředí cesmíny jsou okolí potoků a lesů v nadmořské výšce kolem 500-700 metrů nad mořem. Nejvíce prospívá ve stinnějších stanovištích bez vlivu větru. Listy jsou cca 3-5,5 cm široké, 7-11 cm dlouhé, vejčité až mírně protáhlé s vroubkovaným okrajem. Často se jim říká yerba (španělsky) nebo erba (portugalsky), znamenající obojí "rostlina". Právě list je místo, kde je ve velkém množství obsažen kofein a další xantinové deriváty mající kýžený účinek maté. V paždí listů vyrůstá větší množství menších kvítků. Květ je zelenobílý se čtyřmi okvětními lístky. Plodem je červenohnědá, kulatá peckovice o průměru 0,5-1 cm.

Výskyt

Dnes se pěstuje převážně v regionu Jižní Ameriky na území Argentiny, Chile, Brazílie, Paraguaye a Uruguaye. Původně bylo zřejmě naleziště cesmíny někde na jihu Brazílie místní obyvatelé to společně postupně rozšiřovali přes Paraguay dále (nicméně tenkrát ta oblast nebyla striktně vyčleněna, zvláště když tam kvůli území došlo k několikerým válkám).

V 16. století během evropské kolonizace Jižní Ameriky došlo k veliké oblibě právě u Evropanů. Přistěhovalí Evropané oblíbenou rostlinu rozšiřovali po celém kontinetně dalších cca sto let. Maté se postupně stalo paraguayskou hlavní komoditou před tabákem, bavlnou nebo vepřovým masem. Po vyhlášení nezávislosti došlo k rozvoji pěstování maté, ačkoliv během šestileté paraguayské války se většina plantáží ekonomicky i demograficky zdevastovala.

Přelom 19. a 20. století ve vývozu maté patřil Brazílii, poté Argentině (Brazílie se vrátila k pěstování kávy) až dodnes, kdy převládá produkce Brazílie, poté Argentiny a poslední Paraguay. Ve všech těchto zemích je popíjení maté celospolečenskou, kulturní, i osobní záležitostí. Maté se popíjí horké nebo studené, při společenských událostech nebo při běžném popíjení doma v rodinném kruhu.

Odkazy