Používáme soubory cookies

Když kliknete na "Přijmout všechny cookies", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.

Tato stránka používá tzv. cookies. Některé cookies jsou nezbytné proto, aby stránka mohla správně a bezpečně fungovat. Pro tyto cookies nepotřebujeme Váš souhlas, musíme je používat. U všech dalších cookies záleží jen na Vás, jsou volitelné. Umožňují nám i třetím stranám zjistit, jak používáte stránky. Pomáhá nám to zlepšovat naše služby, přizpůsobit obsah stránky, komunikaci s Vámi a zobrazovanou reklamu tak, aby pro Vás byly nejpřínosnější. Při použití cookies vždy dodržujeme všechna pravidla, abychom chránili Vaše soukromí. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit.

Povolit vše Správa cookies
Předvolby ochrany osobních údajů
x
Při návštěvě jakékoli webové stránky je pravděpodobné, že stránka získá nebo uloží informace na vašem prohlížeči, a to většinou ve formě souborů cookie. Můžou to být informace týkající se vás, vašich preferencí a zařízení, které používáte. Většinou to slouží k vylepšování stránky, aby fungovala podle vašich očekávání. Informace vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí vašim potřebám. Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat. Když kliknete na různé tituly, dozvíte se více a budete moci nastavení změnit. Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete ovlivnit, jak stránka funguje a jaké služby jsou vám nabízeny.
Povolit vše

Nastavení předvoleb poskytování souhlasu

Naprosto nezbytné soubory cookies Info... vždy aktivní
Jsou nezbytné k tomu, aby web fungoval, takže není možné je vypnout. Většinou jsou nastavené jako odezva na akce, které jste provedli, jako je požadavek služeb týkajících se bezpečnostních nastavení, vyplňování formulářů atp. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění. Mějte na paměti, že některé stránky bez těchto souborů nemusdí fungovat. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní identifikovatelné informace.
Analytické cookies pro zvýšení výkonu Info...
Pomáhají sledovat počet návštěvníků a také z jakého zdroje provoz pochází, což nám umožňuje zlepšovat výkon stránky. Můžeme s nimi určovat, které stránky jsou nejoblíbenější a které nejsou oblíbené, a také sledovat, jakým způsobem se návštěvníci na webu pohybují. Všechny informace, které soubory cookie shromažďují, jsou souhrnné a anonymní. Pokud soubory cookie nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Reklamní a cílené cookies Info...
Tyto soubory cookie mohou na naší stránce nastavovat partneři z reklamy. Mohou je používat na vytváření profilů o vašich zájmech a podle nich vám zobrazovat reklamy i na jiných stránkách. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená propagace.
Zamítnout všePotvrdit moje volby

Herbář

Pískavice řecké seno

foto není
foto není
foto není
Trigonella foenum-graecum
Další názvy: Pískavice, kozí roh, fenegrek, fenugreek, senovka, Foenugreek, Fenugrec, Fenugreco, Egypt Fenugreek, Foenugraeci semen, Greek Clover, Greek Hay, Greek Hay Seed, Hu Lu Ba, Trigonella foenugraecum, Trigonelle, Woo Lu Bar, Trigonella, Sénégré, Sénégrain, Alh
Systémové zařazení:
krytosemenné
   vyšší dvouděložné
      bobotvaré
         bobovité

Popis

Pískavice řecké seno je jednoletá vzpřímená bylina, která může dosahovat vzrůstu až 60 cm. Pískavice – fenugreek je přechod mezi obilovinou a luštěninou. Lodyha je vzpřímená, ne moc větvená s trojčetnými podlouhlými listy. Květy fenugreeku vyrůstají samostatně nebo po dvou z úžlabí listů. Pískavice kvete od června do července. Semena jsou nahnědlá, asi 0,3-0,5 dlouhá, zakulacená s hlubokou brázdou, která je rozděluje na dvě nestejné lalůčky. Jsou uloženy v dlouhé, rovné tobolce tvarem připomínajícím srp. Uvnitř je jich kolem 20. Chuť je nahořklá, zvláštní, velice podobná celeru a podobným plodinám. Vůně je velice podobná.

Celá pískavice se používá jako plnohodnotné krmivo pro dobytek. Dále se může používat jako rostlina (listy), koření nebo zelenina (výhonky,...). Čerstvé lístky pískavice jsou součástí (jako ingredience) některých druhů indického kari. Výhonky rostliny a klíčky se dají přidávat do salátů. V Indii se na trzích a bazarech pískavice prodává společně s kořeny rostlinky. V turecké kuchyni se pískavice používá k přípravě pasty, nazývané cemen. K přípravě pastirmy se navíce přidává kmín římský, černý pepř a další koření. V perské kuchyni se pískavice používá k přípravě shanbalile a je také přítomna v eshkenehu, íránské národní pochoutce. V léčitelství, farmacii a z pohledu vědy je zajímavé semeno. Starověcí Egypťané používali pískavici během balzamování svých faraónů a v Orientu konzumují mladé ženy dodnes semeno pískavice pro zvýraznění ženských partií.

Výskyt

Zdroje se značně liší domovinou pískavice. Česky psané herbáře a zdroje popisují původ v jižní Evropě, anglicky psaná literatura se spíše přiklání k názoru původu z Blízkého východu - a vycházejí z předpokladu, že právě na tomto území jsou nejstarší dochované záznamy o cíleném pěstování plodiny. Dosud se však neví, z kterého původního, planého, druhu se vyvinula pískavice řecké seno, nicméně jisté druhy semínek pískavice byly nalezeny z doby bronzové v Iráku (Tell Halal, 4000 před naším letopočtem) a v hrobce Tutanchamóna. Existují také hebrejské historické záznamy o pískavici, ve kterých ji popisují (první a druhé století našeho letopočtu) pod hebrejským názvem tiltan. V Čechách pískavici poprvé popsal František Bubák u Bečova nad Teplou v roce 1889, dodnes lze pískavici na území ČR nalézt ve vinorodých oblastech.

Odkazy