Když kliknete na "Přijmout všechny cookies", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.
Tato stránka používá tzv. cookies. Některé cookies jsou nezbytné proto, aby stránka mohla správně a bezpečně fungovat. Pro tyto cookies nepotřebujeme Váš souhlas, musíme je používat. U všech dalších cookies záleží jen na Vás, jsou volitelné. Umožňují nám i třetím stranám zjistit, jak používáte stránky. Pomáhá nám to zlepšovat naše služby, přizpůsobit obsah stránky, komunikaci s Vámi a zobrazovanou reklamu tak, aby pro Vás byly nejpřínosnější. Při použití cookies vždy dodržujeme všechna pravidla, abychom chránili Vaše soukromí. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit.
Čajovec je vytrvalý stálezelený vzpřímený keř nebo keřík, který může dorůst až 2 m výšky. Mladá rostlina může mít jemné, často červené větévky s jemně jehličkovitými zpeřenými lístky, které mají délku od 15 do 60 mm a jsou kolem 1 mm tlusté. Shlukují se v trsy a nemají řapíky. Čajovec kvete v rozmezí od května do července, přičemž květy mají barvu mírně žlutavou. Plodem je malý lusk tvarem připomínající harpunu obsahující jedno nebo dvě semena. Terapeuticky se dá používat také stonek.
V Jižní Africe je běžné popíjet čaj rooibos společně s mlékem a cukrem. Tuto tradici zbytek světa nezachovává a dává spíše přednost samotnému rooibosu, maximálně ho někde dochucují citrónem. Čaj rooibosu má červenohnědou barvu nálevu, proto se mu často říká "červený čaj", jeho příprava je prakticky shodná s přípravou čaje a jeho vůně je sladká ořechová. V moderním západním světě je rooibos velmi oblíben pro svůj obrovský obsah antioxidantů s nulovým obsahem kofeinu, což vyhledávají lidé, kteří dodržují zdravý životní styl.
Během 16. a 17. století se mnoho cestovatelů a botaniků cestujících kolem Cederbergu v Jižní Africe podivovalo nad zvláštní "dobrou rostlinou", kterou zde místní pěstovali pro její léčebné účinky. V roce 1772 poznamenal švédský biolog Carl Thunberg, že místní obyvatelé pěstují čaj z rostliny podobné rooibosu nebo červenému keři. Rooibos byl pro Holandské osadníky praktickou alternativou černého čaje, který byl vcelku drahý a na jehož evropských dodávkách byly evropští osadníci dost závislí.
V roce 1904 byl Benjamin Ginsberg fascinován tímto divokým druhem rostliny a během následujících let vedl několik experimentů, jehož výsledkem je dnešní perfektní odrůda léčebného rooibosu. Okopíroval čínskou metodu zpracovávání velmi jemného čaje Keemunu tím, že se čaj fermentuje v sudech ve vlhkém prostředí, což má napodobit zpracování čajů v bambusových koších. Společně s doktorem le Fras Notierem se pokoušeli o cílené pěstování této rostliny v místním prostředí a nakonec se vše zdařile povedlo, což dále vedlo Ginsberga k pobídnutí místních farmářů k pěstování této rostliny s vědomím, že se celý počin stane výnosným podnikem.
Vyrostla zde Klein Kliphuis farma, kde za dobu deset let mnohonásobně narostla cena semínek rooibosu i jeho dalších částí, čímž se stala jednou z nejdražších obchodovatelných rostlin na světě. Popularita rooibosu od té doby narostla jak v tamějším regionu, tak po celém světě. Dnes již tradiční značky stále obchodují s tímto zbožím a pyšní se tradičním zpracováním rostliny a navrhují nové a rozmanité "blendy" chutí.