Používáme soubory cookies

Když kliknete na "Přijmout všechny cookies", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.

Tato stránka používá tzv. cookies. Některé cookies jsou nezbytné proto, aby stránka mohla správně a bezpečně fungovat. Pro tyto cookies nepotřebujeme Váš souhlas, musíme je používat. U všech dalších cookies záleží jen na Vás, jsou volitelné. Umožňují nám i třetím stranám zjistit, jak používáte stránky. Pomáhá nám to zlepšovat naše služby, přizpůsobit obsah stránky, komunikaci s Vámi a zobrazovanou reklamu tak, aby pro Vás byly nejpřínosnější. Při použití cookies vždy dodržujeme všechna pravidla, abychom chránili Vaše soukromí. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit.

Povolit vše Správa cookies
Předvolby ochrany osobních údajů
x
Při návštěvě jakékoli webové stránky je pravděpodobné, že stránka získá nebo uloží informace na vašem prohlížeči, a to většinou ve formě souborů cookie. Můžou to být informace týkající se vás, vašich preferencí a zařízení, které používáte. Většinou to slouží k vylepšování stránky, aby fungovala podle vašich očekávání. Informace vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí vašim potřebám. Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat. Když kliknete na různé tituly, dozvíte se více a budete moci nastavení změnit. Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete ovlivnit, jak stránka funguje a jaké služby jsou vám nabízeny.
Povolit vše

Nastavení předvoleb poskytování souhlasu

Naprosto nezbytné soubory cookies Info... vždy aktivní
Jsou nezbytné k tomu, aby web fungoval, takže není možné je vypnout. Většinou jsou nastavené jako odezva na akce, které jste provedli, jako je požadavek služeb týkajících se bezpečnostních nastavení, vyplňování formulářů atp. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění. Mějte na paměti, že některé stránky bez těchto souborů nemusdí fungovat. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní identifikovatelné informace.
Analytické cookies pro zvýšení výkonu Info...
Pomáhají sledovat počet návštěvníků a také z jakého zdroje provoz pochází, což nám umožňuje zlepšovat výkon stránky. Můžeme s nimi určovat, které stránky jsou nejoblíbenější a které nejsou oblíbené, a také sledovat, jakým způsobem se návštěvníci na webu pohybují. Všechny informace, které soubory cookie shromažďují, jsou souhrnné a anonymní. Pokud soubory cookie nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Reklamní a cílené cookies Info...
Tyto soubory cookie mohou na naší stránce nastavovat partneři z reklamy. Mohou je používat na vytváření profilů o vašich zájmech a podle nich vám zobrazovat reklamy i na jiných stránkách. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená propagace.
Zamítnout všePotvrdit moje volby

Herbář

Sezam indický

foto není
foto není
foto není
Sasamum indicum
Další názvy: Sezam, Sesame indica, sesame, sezame, sesam, sésame,sésamo, sesamo, sesamum orientale (var. mulayanum), Zhi Ma, Simsim, Hu Ma, Ufuta, Ajonjolí, Wangila, Goma, Til, Beniseed, Gimgelim, Benneseed, Gingelly, Gergelim, Chamkkae
Systémové zařazení:
krytosemenné
   vyšší dvouděložné
      hluchavkotvaré
         sezamovité

Popis

Sezam je jednoletá, dvouděložná bylina dosahující výšky až 2 m (obvyklý vzrůst 50-100 cm). Listy jsou vstřícné, bezřapíkaté, dlouhé od 4 do 14 cm, široké 5 cm, kopinaté s celistvým okrajem. Květy má rostlina žluté, bílé, modré nebo fialové, tubulární, 3-5 cm dlouhé se 4 laloky.

Semena rostou v 2-8 cm dlouhých tobolkách v půdorysu obdélníkových, drážkovaných a s trojúhelníkovou skobou. Při dozrání plodů tobolky praskají a semena popadají. Semínka sezamu jsou malá, lehká (20-40 mg 1 semínko) oválná, mírně zploštěné, 3-4 mm dlouhá, 2 mm široká a jejich barva a tvar se mohou lišit podle pěstovaného kultivaru.

Sezamová semínka jsou bez zápachu s příjemnou ořechovou chutí. Semena mají vysoké využití v kuchyni kvůli výrobě pasty nebo oleje. Samotné se používají jako posyp na sladké nebo slané pečivo, bývá součástí cukrovinek jako je baklava či chalva.

Sezamová semínka se posypávají na chléb, na bagety a na hamburgerové housky. Sezam bývá spékán na sušenkách, tyčinkách a v Řecku na dortech. Sezamová semínka se v Japonsku objevují v několika typech sushi, salátech a sladkostech, samostatně se opéká k dochucení sladkosti gomashio.

V čínské kuchyni se objevují v jídlech dim sum (nebo pinyin) a ve vietnamském bánh rán. V Koreji se sezamová semínka podávají k dochucení mas a zeleniny. V Indii bývá sezam součástí sladkostí a cukrovinek. V Manipuru je sezam v jídlech thoiding (se zázvorem a chilli) a singju (salát). V Asamu se tmavá sezamová semínka používají při výrobě til pitha a tilor laru.

Na koláčkách a vaflích jsou sezamová semínka oblíbená v Severní Karolíně. Do USA byl sezam indický zřejmě přivezen africkými otroky během 17tého století. V Karibiku bývají sezamová semínka míchána s cukrem do tvaru koulí a smažena. Ze středního Východu bývá populární sezamová pasta tahini (přidávána do hummusu).

V různých mexických omáčkách (mole nebo adobo) bývá sezam jako přísada. V Sicílii jsou velice oblíbené sezamové sušenkygiuggiuleni. Vánoční cukroví s nugátovou příchutí se jmenuje giurgiulena. Obě jména jsou sicilskou obdobou "sezamových semínek".

Výskyt

Sezam je jedna z nejstarších člověkem pěstovaných plodin. Spálená archeologická residua byla datována do období 3500-3050 před Kristem. Jiné archeologické zdroje zaznamenaly sezam v Mezopotámii a na indickém subkontinentu okolo okolo 2000 před Kristem.

V Egyptě byl sezam pěstovaný a známý již v dobách Ptolemája. Z Egypta se sezam zřejmě dostal přes Sýrii do Turecka. Divoce rostoucí druhy sezamu se vyskytují v subsaharské Africe a Indii. Sezam však zdomácněl takřka po celém tropickém pásmu a pěstuje pro svá jedlá semena.

Odkazy