Když kliknete na "Přijmout všechny cookies", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.
Tato stránka používá tzv. cookies. Některé cookies jsou nezbytné proto, aby stránka mohla správně a bezpečně fungovat. Pro tyto cookies nepotřebujeme Váš souhlas, musíme je používat. U všech dalších cookies záleží jen na Vás, jsou volitelné. Umožňují nám i třetím stranám zjistit, jak používáte stránky. Pomáhá nám to zlepšovat naše služby, přizpůsobit obsah stránky, komunikaci s Vámi a zobrazovanou reklamu tak, aby pro Vás byly nejpřínosnější. Při použití cookies vždy dodržujeme všechna pravidla, abychom chránili Vaše soukromí. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit.
Sezam je jednoletá, dvouděložná bylina dosahující výšky až 2 m (obvyklý vzrůst 50-100 cm). Listy jsou vstřícné, bezřapíkaté, dlouhé od 4 do 14 cm, široké 5 cm, kopinaté s celistvým okrajem. Květy má rostlina žluté, bílé, modré nebo fialové, tubulární, 3-5 cm dlouhé se 4 laloky.
Semena rostou v 2-8 cm dlouhých tobolkách v půdorysu obdélníkových, drážkovaných a s trojúhelníkovou skobou. Při dozrání plodů tobolky praskají a semena popadají. Semínka sezamu jsou malá, lehká (20-40 mg 1 semínko) oválná, mírně zploštěné, 3-4 mm dlouhá, 2 mm široká a jejich barva a tvar se mohou lišit podle pěstovaného kultivaru.
Sezamová semínka jsou bez zápachu s příjemnou ořechovou chutí. Semena mají vysoké využití v kuchyni kvůli výrobě pasty nebo oleje. Samotné se používají jako posyp na sladké nebo slané pečivo, bývá součástí cukrovinek jako je baklava či chalva.
Sezamová semínka se posypávají na chléb, na bagety a na hamburgerové housky. Sezam bývá spékán na sušenkách, tyčinkách a v Řecku na dortech. Sezamová semínka se v Japonsku objevují v několika typech sushi, salátech a sladkostech, samostatně se opéká k dochucení sladkosti gomashio.
V čínské kuchyni se objevují v jídlech dim sum (nebo pinyin) a ve vietnamském bánh rán. V Koreji se sezamová semínka podávají k dochucení mas a zeleniny. V Indii bývá sezam součástí sladkostí a cukrovinek. V Manipuru je sezam v jídlech thoiding (se zázvorem a chilli) a singju (salát). V Asamu se tmavá sezamová semínka používají při výrobě til pitha a tilor laru.
Na koláčkách a vaflích jsou sezamová semínka oblíbená v Severní Karolíně. Do USA byl sezam indický zřejmě přivezen africkými otroky během 17tého století. V Karibiku bývají sezamová semínka míchána s cukrem do tvaru koulí a smažena. Ze středního Východu bývá populární sezamová pasta tahini (přidávána do hummusu).
V různých mexických omáčkách (mole nebo adobo) bývá sezam jako přísada. V Sicílii jsou velice oblíbené sezamové sušenkygiuggiuleni. Vánoční cukroví s nugátovou příchutí se jmenuje giurgiulena. Obě jména jsou sicilskou obdobou "sezamových semínek".
Sezam je jedna z nejstarších člověkem pěstovaných plodin. Spálená archeologická residua byla datována do období 3500-3050 před Kristem. Jiné archeologické zdroje zaznamenaly sezam v Mezopotámii a na indickém subkontinentu okolo okolo 2000 před Kristem.
V Egyptě byl sezam pěstovaný a známý již v dobách Ptolemája. Z Egypta se sezam zřejmě dostal přes Sýrii do Turecka. Divoce rostoucí druhy sezamu se vyskytují v subsaharské Africe a Indii. Sezam však zdomácněl takřka po celém tropickém pásmu a pěstuje pro svá jedlá semena.