Používáme soubory cookies

Když kliknete na "Přijmout všechny cookies", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.

Tato stránka používá tzv. cookies. Některé cookies jsou nezbytné proto, aby stránka mohla správně a bezpečně fungovat. Pro tyto cookies nepotřebujeme Váš souhlas, musíme je používat. U všech dalších cookies záleží jen na Vás, jsou volitelné. Umožňují nám i třetím stranám zjistit, jak používáte stránky. Pomáhá nám to zlepšovat naše služby, přizpůsobit obsah stránky, komunikaci s Vámi a zobrazovanou reklamu tak, aby pro Vás byly nejpřínosnější. Při použití cookies vždy dodržujeme všechna pravidla, abychom chránili Vaše soukromí. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit.

Povolit vše Správa cookies
Předvolby ochrany osobních údajů
x
Při návštěvě jakékoli webové stránky je pravděpodobné, že stránka získá nebo uloží informace na vašem prohlížeči, a to většinou ve formě souborů cookie. Můžou to být informace týkající se vás, vašich preferencí a zařízení, které používáte. Většinou to slouží k vylepšování stránky, aby fungovala podle vašich očekávání. Informace vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí vašim potřebám. Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat. Když kliknete na různé tituly, dozvíte se více a budete moci nastavení změnit. Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete ovlivnit, jak stránka funguje a jaké služby jsou vám nabízeny.
Povolit vše

Nastavení předvoleb poskytování souhlasu

Naprosto nezbytné soubory cookies Info... vždy aktivní
Jsou nezbytné k tomu, aby web fungoval, takže není možné je vypnout. Většinou jsou nastavené jako odezva na akce, které jste provedli, jako je požadavek služeb týkajících se bezpečnostních nastavení, vyplňování formulářů atp. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění. Mějte na paměti, že některé stránky bez těchto souborů nemusdí fungovat. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní identifikovatelné informace.
Analytické cookies pro zvýšení výkonu Info...
Pomáhají sledovat počet návštěvníků a také z jakého zdroje provoz pochází, což nám umožňuje zlepšovat výkon stránky. Můžeme s nimi určovat, které stránky jsou nejoblíbenější a které nejsou oblíbené, a také sledovat, jakým způsobem se návštěvníci na webu pohybují. Všechny informace, které soubory cookie shromažďují, jsou souhrnné a anonymní. Pokud soubory cookie nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Reklamní a cílené cookies Info...
Tyto soubory cookie mohou na naší stránce nastavovat partneři z reklamy. Mohou je používat na vytváření profilů o vašich zájmech a podle nich vám zobrazovat reklamy i na jiných stránkách. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená propagace.
Zamítnout všePotvrdit moje volby

Herbář

Skořicovník cejlonský

foto není
foto není
foto není
Cinnamomum verum
Další názvy: Skořice, cinnamom, true cinnamom, ceylon cinnamom, Sri Lanka cinnamon, Thwak, Canelle, Ceylonzimt, zimtbaum, Cannelier, Dalchini, Corteza de Canela, Padang, Tvak
Systémové zařazení:
krytosemenné
   nižší dvouděložné
      vavřínotvaré
         vavřínovité

Popis

Skořicovník je menší strom dosahující výšky 8-15 m. Listy jsou podlouhle vejčité, 8-20 cm dlouhé. Zeleně zabarvené a aromatické květy jsou uspořádány do latnatých květenství. Plodem je růžová, asi 1 cm dlouhá peckovice obsahující jedno semínko. Skořice, což je vnější slupka kůry skořicovníku, má jemný povrch, světle hnědou až žlutou barvu a silné, příjemné aroma.

Poprvé se jméno cinnamon objevilo v anglickém jazyce v 15. století, kam se zřejmě dostalo přechýlením řeckého jména kínnamon přes latinu a francouzštinu. Středověký název používaný kolem roku 1000 měl však podobu "cassia/canna/cane". Řecký název byl zřejmě přijat přes jazyk Féničanů, který používal hebrejský název qinnamon (q´tsi´ah nebo qatsa, což značí "proužek z kůry"). Skořice byla v antických dobách známa také Egypťany a bývala považována za tak cenou komoditu, že se často darovala bohům. V Řecku se skořice používala k dochucování alkoholických nápojů a jídel, v Egyptě měla skořice spíše spirituální význam a symboliku. V dobách středověku byl původ skořice zahalen mýty a "povídačkami" obchodníků. Dlouhá léta byla za kolébku skořice považována "Arábie" cca do roku 1518, kdy portugalští mořeplavci založili pevnost a výrobní monopol na Srí Lance. Tamější monopol trval zhruba 100 let, posléze byla výrobní kontrola převzata Holanďany a poté Angličany.

Skořice je převážně známa jako koření k dochucování pekařských produktů a potravin jako je čokoláda (nejvíce oblíbené v Mexiku), dezerty (jablečné dorty, koláče, štrůdly), koblihy, cereálie, musli, toasty, cukr, skořicové housky, buchty, sladkosti, cukrátka, ale také k dochucení kávy (oblíbené v Turecku), čaje, horkého kakaa a likérů. Na Středním východě se skořice používá k dochucení kuřecího nebo jehněčího masa.

Výskyt

Původní lokalita výskytu skořice je Bangladéš, Srí Lanka, Malabarské pobřeží v Indii a Barma. Dnes se vyskytuje v subtropických a tropických oblastech jihovýchodní a východní Asie, kde se převážně pěstuje pro komerční využití. Plantáže jsou v Indii, na Srí Lance, v Číně, Barmě a Vietnamu.