Používáme soubory cookies

Když kliknete na "Přijmout všechny cookies", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.

Tato stránka používá tzv. cookies. Některé cookies jsou nezbytné proto, aby stránka mohla správně a bezpečně fungovat. Pro tyto cookies nepotřebujeme Váš souhlas, musíme je používat. U všech dalších cookies záleží jen na Vás, jsou volitelné. Umožňují nám i třetím stranám zjistit, jak používáte stránky. Pomáhá nám to zlepšovat naše služby, přizpůsobit obsah stránky, komunikaci s Vámi a zobrazovanou reklamu tak, aby pro Vás byly nejpřínosnější. Při použití cookies vždy dodržujeme všechna pravidla, abychom chránili Vaše soukromí. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit.

Povolit vše Správa cookies
Předvolby ochrany osobních údajů
x
Při návštěvě jakékoli webové stránky je pravděpodobné, že stránka získá nebo uloží informace na vašem prohlížeči, a to většinou ve formě souborů cookie. Můžou to být informace týkající se vás, vašich preferencí a zařízení, které používáte. Většinou to slouží k vylepšování stránky, aby fungovala podle vašich očekávání. Informace vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí vašim potřebám. Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat. Když kliknete na různé tituly, dozvíte se více a budete moci nastavení změnit. Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete ovlivnit, jak stránka funguje a jaké služby jsou vám nabízeny.
Povolit vše

Nastavení předvoleb poskytování souhlasu

Naprosto nezbytné soubory cookies Info... vždy aktivní
Jsou nezbytné k tomu, aby web fungoval, takže není možné je vypnout. Většinou jsou nastavené jako odezva na akce, které jste provedli, jako je požadavek služeb týkajících se bezpečnostních nastavení, vyplňování formulářů atp. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění. Mějte na paměti, že některé stránky bez těchto souborů nemusdí fungovat. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní identifikovatelné informace.
Analytické cookies pro zvýšení výkonu Info...
Pomáhají sledovat počet návštěvníků a také z jakého zdroje provoz pochází, což nám umožňuje zlepšovat výkon stránky. Můžeme s nimi určovat, které stránky jsou nejoblíbenější a které nejsou oblíbené, a také sledovat, jakým způsobem se návštěvníci na webu pohybují. Všechny informace, které soubory cookie shromažďují, jsou souhrnné a anonymní. Pokud soubory cookie nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Reklamní a cílené cookies Info...
Tyto soubory cookie mohou na naší stránce nastavovat partneři z reklamy. Mohou je používat na vytváření profilů o vašich zájmech a podle nich vám zobrazovat reklamy i na jiných stránkách. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená propagace.
Zamítnout všePotvrdit moje volby

Herbář

Šalvěj lékařská

foto není
foto není
Salvia officinalis
Další názvy: Šalvěj, sage, common sage, garden sage
Systémové zařazení:
krytosemenné
   vyšší dvouděložné
      hluchavkotvaré
         hluchavkovité

Popis

Jedná se o trvalou vždyzelenou bylinu nebo menší keřík s jemně dřevitým šedoplstnatým stonkem, který bývá velice často vzpřímený a obvykle nevětvený, s šedými lístky a kvítky barvou mezi modrou a růžovou. Kultivary se samozřejmě mohou lišit velikostí rostliny, barvou květů či tvarem listů. Šalvěj může mít celou škálu různých tvarů a typů listů. Bývají však většinou oválné až srdcovité v rozmezí 2-2,5 cm dlouhé a 2-2,5 cm široké. Na svrchní sadě jsou tmavší a hrubší se silně vnořenou žilnatinou, na spodní straně jsou listy krátce chlupaté a vytvářejí takto bílý povlak po povrchu. V Evropě je nejběžnější šalvěj o výšce průměrně 60-65 centimetrů, může však dorůst až do 70 cm výšky, celkem široká s květy barvou levandule s možnými odstíny bílé, růžové nebo fialové. Lichopřesleny jsou 4 až 10tikvěté.

Galén a další léčitelé starověku doporučovali šalvěj jako diuretikum, hemostatikum, sekretagogum a tonikum. Má velice aromatickou, výraznou peprnou chuť, které se využívá v evropské kuchyni, zvláště v italské, balkánské a východoevropské. V anglosaském prostředí se šalvěj objevuje v tradiční kombinaci s cibulí, při podávání krocana nebo kuřete při Vánočních hodech nebo Díkůvzdání. Využití v lidové medicíně se liší nejen v čase, ale i místem. Například ve Velké Británii se již generace používá šalvěj s petrželí, rozmarýnem a tymiánem v kombinaci jako lidová směs "Scarborough Fair" s mnohým terapeutickým rozptylem. Překvapivě ve Francii i přes mizivé terapeutické využití rostliny se šalvěj výrazně objevuje spíše v místní kuchyni. Ve velkém se přidává k vepřovému, rybám i skopovému. Je běžnou součástí salátů nebo moučníků v menších dávkách.

Výskyt

Původní oblast šalvěje je Středozemní region, ze kterého se rozšířila a zdomácněla víceméně po celém světě. Jako její domovina se určuje celý tento region jako celek, protože se dnes již nedá přesně určit, jestli pochází šalvěj spíše z Jižní Evropy jako je Itálie, Řecko, státy bývalé Jugoslávie, Albánie nebo Malé Asie kvůli sdílené historii. Má širokou historii tradičního, terapeutického a gastronomického užívání. V moderním měřítku má šalvěj také využití jako okrasná zahradní bylina. Zdroje popisují, že původ názvu salvia pochází od Římanů, kteří ji používali jako diuretikum, anestetikum a další použití. Karel Veliký doporučoval pěstění této rostliny a během celého raného období středověku až po vrcholný středověk se šalvěj pěstovala převážně na zahradách, patřících různým mnišským řádům a získala si vysokou reputaci mezi obyvatelstvem. V tomto období se jí také říkalo salvatrix (sage the savior - šalvěj ochránce). V České republice přežívá i v chladnějších období.