Když kliknete na "Přijmout všechny cookies", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.
Tato stránka používá tzv. cookies. Některé cookies jsou nezbytné proto, aby stránka mohla správně a bezpečně fungovat. Pro tyto cookies nepotřebujeme Váš souhlas, musíme je používat. U všech dalších cookies záleží jen na Vás, jsou volitelné. Umožňují nám i třetím stranám zjistit, jak používáte stránky. Pomáhá nám to zlepšovat naše služby, přizpůsobit obsah stránky, komunikaci s Vámi a zobrazovanou reklamu tak, aby pro Vás byly nejpřínosnější. Při použití cookies vždy dodržujeme všechna pravidla, abychom chránili Vaše soukromí. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit.
Tykev je jednodomá jednoletka s popínavou nebo keříkovitou lodyhou dosahující někdy až několika metrových výšek. Stonek má 4-5tihranný průřez, je drsně chlupatý a má větvené úponky. Listy jsou trojúhelníkové, řapíkaté, 15-45 cm široké, dlanitolaločnaté s různě zaříznutými laloky a různě zubatými okraji. Květy jsou obou nebo jednopohlavné. Koruna je zvonkovitá, asi 10 cm dlouhá a žlutooranžová.
Plodem je mnohosemenná bobule s velikostí od centimetrů po decimetry, s dužninou různého zabarvení (bělavá až krémovitá), chuti (sladká až hořká) a konzistence (vláknitá až tekutá), možno duté a s vahou několika kilogramů. Tvar plodu je různorodý (okurkovité, diskovité až houbovité). Oplodí je tuhé, pevné, možno dřevnatějící, povrch hladký, voskovaný a rýhovaný. barvy jsou také variabilní (zelená, oranžová, žlutá,...), stejně jako barevné vzorkování (jednobarevné, pruhované, tečkované,...). Semena jsou 5-20 mm dlouhá, jsou zploštělá, kapkovitého tvaru, s bělavým osemením.
Plod tykve lze konzumovat syrový, podává se jako součást zeleninové přílohy u hlavního chodu. Tykev lze dusit na másle, připravovat z ní polévka, omáčka nebo se z ní připravují různé druhy zavařenin.
Semínka lze konzumovat syrová, namočit je na 1 den do slaného nálevu, scedit a pojídat. Mohou se dát pražit na pánvi nebo cca 30 minut do trouby při teplotě 150°C. Dýňová semínka lze připravit smažením také s cukrem a špetkou chilli, vždy podle chuti. Přidávají se do krémových polévek, do zeleninových salátů (se špenátem nebo hlávkovým salátem) nebo do masových směsí.
Tykev pravděpodobně pochází ze Střední Ameriky, kde byla možná jedna z prvních zdomáctělých plodin (minimálně před několikika tisíci lety). Několik zdrojů odkazuje na původ v dnešním Mexiku (naleziště 8750 př.n.l.), kde byla pěstovaná společně s fazolí a kukuřicí (další autoři zmiňují možnost pěstování ještě před kukuřicí) nebo z jihovýchodu amerického Texasu. Tykec obecná je v mírném pásmu jeden z nejzákladnějších a nejpěstovanějších druhů tykví. Zřídkakdy zplaňuje a když ano, tak pouze krátkodobě.