Používáme soubory cookies

Když kliknete na "Přijmout všechny cookies", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.

Tato stránka používá tzv. cookies. Některé cookies jsou nezbytné proto, aby stránka mohla správně a bezpečně fungovat. Pro tyto cookies nepotřebujeme Váš souhlas, musíme je používat. U všech dalších cookies záleží jen na Vás, jsou volitelné. Umožňují nám i třetím stranám zjistit, jak používáte stránky. Pomáhá nám to zlepšovat naše služby, přizpůsobit obsah stránky, komunikaci s Vámi a zobrazovanou reklamu tak, aby pro Vás byly nejpřínosnější. Při použití cookies vždy dodržujeme všechna pravidla, abychom chránili Vaše soukromí. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit.

Povolit vše Správa cookies
Předvolby ochrany osobních údajů
x
Při návštěvě jakékoli webové stránky je pravděpodobné, že stránka získá nebo uloží informace na vašem prohlížeči, a to většinou ve formě souborů cookie. Můžou to být informace týkající se vás, vašich preferencí a zařízení, které používáte. Většinou to slouží k vylepšování stránky, aby fungovala podle vašich očekávání. Informace vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí vašim potřebám. Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat. Když kliknete na různé tituly, dozvíte se více a budete moci nastavení změnit. Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete ovlivnit, jak stránka funguje a jaké služby jsou vám nabízeny.
Povolit vše

Nastavení předvoleb poskytování souhlasu

Naprosto nezbytné soubory cookies Info... vždy aktivní
Jsou nezbytné k tomu, aby web fungoval, takže není možné je vypnout. Většinou jsou nastavené jako odezva na akce, které jste provedli, jako je požadavek služeb týkajících se bezpečnostních nastavení, vyplňování formulářů atp. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění. Mějte na paměti, že některé stránky bez těchto souborů nemusdí fungovat. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní identifikovatelné informace.
Analytické cookies pro zvýšení výkonu Info...
Pomáhají sledovat počet návštěvníků a také z jakého zdroje provoz pochází, což nám umožňuje zlepšovat výkon stránky. Můžeme s nimi určovat, které stránky jsou nejoblíbenější a které nejsou oblíbené, a také sledovat, jakým způsobem se návštěvníci na webu pohybují. Všechny informace, které soubory cookie shromažďují, jsou souhrnné a anonymní. Pokud soubory cookie nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Reklamní a cílené cookies Info...
Tyto soubory cookie mohou na naší stránce nastavovat partneři z reklamy. Mohou je používat na vytváření profilů o vašich zájmech a podle nich vám zobrazovat reklamy i na jiných stránkách. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená propagace.
Zamítnout všePotvrdit moje volby

Herbář

Anýz

foto není
foto není
foto není
Pimpinella anisum
Další názvy: Bedrník anýz, Anýz vonný
Systémové zařazení:
krytosemenné
   vyšší dvouděložné
      miříkovité
         miříkovité

Popis

Anýz je jednoletá bylina. Má vřetenovitý oddenek a jemně rýhovanou, přímou, nahoře větvenou, až 50 cm vysoko lodyhu a listy trojího druhu. Spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté, prostřední jsou jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné.

Všechny listy mají velké pochvy. Bílé květy jsou uspořádané v okolíky se 7 až 15 paprsky. Plod anýzu je štětinatě brvitý. Celá rostlina aromaticky voní. Kvete od června do srpna.

Anýz je jednoletá bylina z čeledi miříkovité (Apiaceae) rostoucí do průměrné výšky 0,9 metrů, může být však vyšší. Přízemní listy jednoduché (tedy nesložené), v rozmezí 1-5 cm dlouhé a mělce tvarované, přičemž listy ve vrchní části rostliny mají povrchové chmýří, připomínají peří a vytvářejí shluky. Květy jsou bílé, v průměru mají 3 mm a jsou rozvrstveny do tvaru okolíku. Plodem je 3-6 mm podlouhlý, suchý schizokarp, kterému se zjednodušeně říká anýzové koření. Je zajímavostí, že plod anýzu je velmi oblíbený u hlodavců a dají se na ně nalákat myši. V období středověku a možná i pozdějších letech byl bedrník považován za lék proti moru, větrům a mrzutosti. Listy a plod anýzu jsou velmi oblíbené díky své chuti připomínající lékořici, jsou vhodné ve studené kuchyni jako čerstvá příloha nebo v teplé kuchyni jako dochucovací příloha omáček a dalších tepelně upravených pokrmů. Obzvláště v kuchyni západní kultury bývá anýz součástí různých druhů pečiva, chlebů nebo koláčů. Některé produkty vyrobené z ovoce bývají navíc ovoněné právě anýzem. V malém množství se anýz nachází ve směsích na výrobu omáček, párků a dalších uzenin.