Když kliknete na "Přijmout všechny cookies", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.
Tato stránka používá tzv. cookies. Některé cookies jsou nezbytné proto, aby stránka mohla správně a bezpečně fungovat. Pro tyto cookies nepotřebujeme Váš souhlas, musíme je používat. U všech dalších cookies záleží jen na Vás, jsou volitelné. Umožňují nám i třetím stranám zjistit, jak používáte stránky. Pomáhá nám to zlepšovat naše služby, přizpůsobit obsah stránky, komunikaci s Vámi a zobrazovanou reklamu tak, aby pro Vás byly nejpřínosnější. Při použití cookies vždy dodržujeme všechna pravidla, abychom chránili Vaše soukromí. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit.
Anýz je jednoletá bylina. Má vřetenovitý oddenek a jemně rýhovanou, přímou, nahoře větvenou, až 50 cm vysoko lodyhu a listy trojího druhu. Spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté, prostřední jsou jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné.
Všechny listy mají velké pochvy. Bílé květy jsou uspořádané v okolíky se 7 až 15 paprsky. Plod anýzu je štětinatě brvitý. Celá rostlina aromaticky voní. Kvete od června do srpna.
Anýz je jednoletá bylina z čeledi miříkovité (Apiaceae) rostoucí do průměrné výšky 0,9 metrů, může být však vyšší. Přízemní listy jednoduché (tedy nesložené), v rozmezí 1-5 cm dlouhé a mělce tvarované, přičemž listy ve vrchní části rostliny mají povrchové chmýří, připomínají peří a vytvářejí shluky. Květy jsou bílé, v průměru mají 3 mm a jsou rozvrstveny do tvaru okolíku. Plodem je 3-6 mm podlouhlý, suchý schizokarp, kterému se zjednodušeně říká anýzové koření. Je zajímavostí, že plod anýzu je velmi oblíbený u hlodavců a dají se na ně nalákat myši. V období středověku a možná i pozdějších letech byl bedrník považován za lék proti moru, větrům a mrzutosti. Listy a plod anýzu jsou velmi oblíbené díky své chuti připomínající lékořici, jsou vhodné ve studené kuchyni jako čerstvá příloha nebo v teplé kuchyni jako dochucovací příloha omáček a dalších tepelně upravených pokrmů. Obzvláště v kuchyni západní kultury bývá anýz součástí různých druhů pečiva, chlebů nebo koláčů. Některé produkty vyrobené z ovoce bývají navíc ovoněné právě anýzem. V malém množství se anýz nachází ve směsích na výrobu omáček, párků a dalších uzenin.