Používáme soubory cookies

Když kliknete na "Přijmout všechny cookies", poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.

Tato stránka používá tzv. cookies. Některé cookies jsou nezbytné proto, aby stránka mohla správně a bezpečně fungovat. Pro tyto cookies nepotřebujeme Váš souhlas, musíme je používat. U všech dalších cookies záleží jen na Vás, jsou volitelné. Umožňují nám i třetím stranám zjistit, jak používáte stránky. Pomáhá nám to zlepšovat naše služby, přizpůsobit obsah stránky, komunikaci s Vámi a zobrazovanou reklamu tak, aby pro Vás byly nejpřínosnější. Při použití cookies vždy dodržujeme všechna pravidla, abychom chránili Vaše soukromí. Svůj výběr můžete kdykoliv změnit.

Povolit vše Správa cookies
Předvolby ochrany osobních údajů
x
Při návštěvě jakékoli webové stránky je pravděpodobné, že stránka získá nebo uloží informace na vašem prohlížeči, a to většinou ve formě souborů cookie. Můžou to být informace týkající se vás, vašich preferencí a zařízení, které používáte. Většinou to slouží k vylepšování stránky, aby fungovala podle vašich očekávání. Informace vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí vašim potřebám. Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat. Když kliknete na různé tituly, dozvíte se více a budete moci nastavení změnit. Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete ovlivnit, jak stránka funguje a jaké služby jsou vám nabízeny.
Povolit vše

Nastavení předvoleb poskytování souhlasu

Naprosto nezbytné soubory cookies Info... vždy aktivní
Jsou nezbytné k tomu, aby web fungoval, takže není možné je vypnout. Většinou jsou nastavené jako odezva na akce, které jste provedli, jako je požadavek služeb týkajících se bezpečnostních nastavení, vyplňování formulářů atp. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění. Mějte na paměti, že některé stránky bez těchto souborů nemusdí fungovat. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní identifikovatelné informace.
Analytické cookies pro zvýšení výkonu Info...
Pomáhají sledovat počet návštěvníků a také z jakého zdroje provoz pochází, což nám umožňuje zlepšovat výkon stránky. Můžeme s nimi určovat, které stránky jsou nejoblíbenější a které nejsou oblíbené, a také sledovat, jakým způsobem se návštěvníci na webu pohybují. Všechny informace, které soubory cookie shromažďují, jsou souhrnné a anonymní. Pokud soubory cookie nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Reklamní a cílené cookies Info...
Tyto soubory cookie mohou na naší stránce nastavovat partneři z reklamy. Mohou je používat na vytváření profilů o vašich zájmech a podle nich vám zobrazovat reklamy i na jiných stránkách. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená propagace.
Zamítnout všePotvrdit moje volby

Herbář

Višeň obecná

foto není
foto není
foto není
Prunus cerasus
Další názvy: Višeň, čerešňa višňová, prunus, cherry, sour cherry, dwarf cherry, morello cherry, amarelle cherry, griottier, montmorency cherry, tart cherry, cerise, cerise a tarte (acide), cereza, cirasa, cerizo, kirss, kirsebaer, chjarasgia, c´herez, grease, kiraz
Systémové zařazení:
krytosemenné
   vyšší dvouděložné
      růžotvaré
         růžovité

Popis

Višeň může být i menší opadavý strom dosahující zpravidla výšky v rozmezí od 3 do 10 metrů. Koruna stromů bývá spíše kuželovitá. Větvičky stromu připomínají spíše proutky a na konci bývají převislé. Listy jsou střídavé, vejčité, lesklé, světle zelené. Rostlina kvete začátkem května nebo na konci dubna. Květy jsou bílé, oboupohlavné a rostou ve svazečcích. Strom tedy dokáže oplodnit své vlastní květy. Plody jsou tmavě karmínové peckovice, višně, které v červenci vyrůstají na konci kratších stopek.

V Británii narostl zájem a popularita višní v dobách Jindřicha VIII., v 16. století. Nejvýznamější pěstitelskou komoditou se višně v 17. století staly v anglickém hrabství Kent, kde se časem vytvořilo několik tuctů kultivarů. První americká odrůda višně vypěstovaná v Massachusetts nesla název "Kentská červeň".

Veliká popularita višní vychází z jejich flexibilitě v potravinářském a kulinářském využití (pečení, vaření,...) zahrnujíce koláče, dorty, dezerty, kompoty, džemy, šťávy. Strom samotný se také využívá v nábytkářském průmyslu. Sušené višně povařené s cukrem a míchané s ledovou vodou jsou popíjené v tradičním nápoji visne surubu nebo vyssináda. Višňový sirup jako součást likérů a různých nápojů je velice populární v Turecku, Řecku a Kypru. Sušené višně se při vaření také používají do polévek nebo k vepřovému. V Belgii se částečně využívají v pivovarnictví při výrobě přírodně fermentovaného piva kriek lambic.

Výskyt

Druh Prunus cerasus zřejmě vznikl zkřížením druhů Prunus avium a fruticosa na území dnešního Íránu nebo východní Evropy, kde se tyto druhy s nejvyšší pravděpodobností setkaly. Stromy višně se poté kultivovaly zřejmě podél Kaspického a Černého moře a zhruba v období 300 před naším letopočtem byly stromy známy antickými Řeky. Višně znali Peršané, Indové a Římané přinesli sazenice višní s sebou do provincie Británie během 1.století našeho letopočtu. Římané zřejmě přijali višeň v roce 72 našeho letopočtu, kdy ji do Říma přivezl Lucius Licinius Lucullus ze severovýchodní Anatolie.

Višeň obecná se dnes běžně vyskytuje ve většině Evropy (Baltské státy, střední Evropa, Španělsko, Itálie i jižní Skandinávie), jihozápadní Asii (včetně Izraele, Libanonu, Uzbegistánu), Severní Americe (převážně USA), Austrálii a v severní Indii. Roste v mírném podnebí. Prunus cerasus je velice podobný sladké višni (Prunus avium).

Odkazy